För det vidare!

När man ger får man tusen åter. Det stämmer så oerhört väl!

I onsdags kväll satte jag mig och skrev ner de tankar som jag gått och funderat på under en längre tid. Tankar som jag ville sprida vidare, för jag är så himla trött på hur skolan och läraryrket dagligen framställs i media. Att vi befinner oss i kris. Att det saknas struktur, ledarskap, att dagarna fylls med kaos, med elever som varken kommer i tid, tar av sig kepsen, lyssnar på vad vi säger eller lär sig något. Överhuvudtaget. Med den bilden framför sig så förstår jag varför media framställer skolans värld som en värld i kris.

Men alla vi som arbetar i skolans värld vet att det finns en annan bild av verkligheten. Det är den bilden jag vill vara med att lyfta fram. Om vi låter media och utomstående tala om för oss hur vår verklighet ser ut, ja då kanske det går så långt att vi t.o.m börjar tro på det vi hör? Jag har märkt en intressant sak i olika sociala medier, de personer som mest högljutt framhäver skolan som en skola i kris och som ifrågasätter lärares kompetens, är personer som inte ens arbetar i skolans värld. Är det inte dags att vi som faktiskt arbetar i skolans värld är de som hörs mest?

Jag visste inte vilken härlig boll jag satte i rullning när jag publicerade onsdagens inlägg. Den bollen fortsätter att rulla vidare och växa sig allt starkare. Det fyller mig med en sådan enorm glädje, kraft och energi! Jag är inte ensam!

På facebooksidan Big5, där jag först länkade blogginlägget, har över tusen lärare varit inne och ”gillat” och över hundra lärare har skrivit härliga, inspirerande kommentarer. 12 000 träffar har jag haft på min blogg sen i onsdags, över 3000 delningar hittills på Facebook. Twitter svämmar över med delningar och positiva kommentarer från pedagoger runt om i landet. En kvinna skrev att ”Herregud- börjar mer och mer låta som en religiös rörelse! Halleluja!”

Och det är väl ändå dags nu? Att vi pedagoger startar en rörelse, en våg som hörs, syns och märks, ut i media, in i maktens korridorer. Vi älskar vårt yrke! Vi kanske inte tycker om att få höra och läsa varje dag att vi befinner oss i kris. Att rapport efter rapport visar på att vi ”misslyckas” i vårt uppdrag. Att vi behöver få hjälp av personer utan insyn i skolan för att överhuvudtaget klara av att skapa ”Ordning och Reda”.

Tänk om det var vi pedagoger som styrde skutan istället? Vi som vet vad vi behöver för att fortsätta vårt arbete med att utveckla den svenska skolan. Från många håll låter det som att vi lärare sitter med armarna i kors och väntar på att någon utifrån ska komma in i skolans värld och tala om för oss hur vi ska göra för att ”vända trenden”. Som om det inte är det vi gör? Varje dag!

Alla härliga kommentarer som mitt blogginlägg har fått, både via bloggen, på Twitter och på Facebook fyller mig med en sån enorm tilltro till den svenska lärarkårens styrka! Här kommer några få av alla de hundratals kommentarer jag fått 🙂

”Dags att ”peppra” och bjuda in media med positiva och kreativa inslag, som dagligen försiggår runt om i vårt rikes skolor och förskolor. Vi kan tillsammans vända trenden och lyfta allt som fungerar väl och det som behöver utvecklas kan vi också styra upp tillsammans. Även: Politiker var mer lyhörda för lärarkårens pedagogiska kompetens!”

”Jag heter Malin och jag är lärare! Mitt jobb är det bästa som finns.”

”Jag älskar mitt jobb! Efter 24 år tycker jag fortfarande att jag har världens bästa yrke! Är trött på allt negativt som skrivs om skolan och alla som uttalar sig utan att veta vad vi egentligen gör!”

”Lycka är att ha världens roligaste jobb, stolt och glad lärare”

”Jag älskar också mitt jobb!!! Och är stolt över att vara lärare!”

”Ja nu får det vara nog! Verkar som att man kan skylla allt på skolan! Kram till er alla duktiga och engagerade kollegor!”

”Det är dags att uppvärdera skolan! Vi kan, vi är bra! ”

”Yess!! Nu är det VÅR tur att visa oss i debatten!”

Det leende jag hade på mina läppar när jag gick och la mig i onsdagskväll efter att ha läst alla kommentarer går inte att beskriva. Den känsla jag hade när jag gick till jobbet i torsdags var en känsla av stolthet, glädje och framtidstro!

Det är vår tur nu! Nu har vi satt bollen i rullning och nu ser vi till att föra den vidare!

Jag kommer fortsätta att göra allt jag kan för att inspirera, engagera och lyfta fram dagens skola. Verklighetens skola. Så som jag ser på den. Inifrån. Jag kommer fortsätta att dela med mig av mina tankar och idéer. För det jag ger, är inget mot det jag får tillbaka! I form av ny inspiration, förnyad energi och nya utmaningar.

Så till alla er fantastiska pedagoger där ute – ett stort och innerligt TACK för alla härliga kommentarer. TACK för att du vågar ställa dig upp och göra din röst hörd! Gå hem och njut av helgen, känn glädje och stolthet över det du har åstadkommit i veckan. För vem vet, kanske har just du, just denna veckan, påverkat resten av livet för en annan människa. För det är just det vi gör. Påverkar. Andra människor för resten av deras liv. Jag heter Lotta. Jag är lärare. Och jag älskar mitt jobb 🙂

  0fba839a9b6c8289c2cd9fa8e2af5278

Annonser

4 reaktioner på ”För det vidare!

  1. ”A good teacher can inspire hope, ignite the imagination, and instill a love of learning.” -Brad Henry

    …and that applies to you

  2. Underbara människa! Tack för att du sätter ord på det jag lever med. Jag har valt att bli lärare och jag är stolt över mitt arbete och jag vill ha rätt att vara stolt lärare.

  3. Upphör aldrig att förvånas över vilken styrka som visas och vilket engagemang .Jag är så stolt över att vara en av er !

  4. Ping: På väg… | I huvudet på en slöjdlärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s