Formativ fortbildning för Fröken Flipp!

Formativ undervisning. Ett  ledord i min pedagogiska verksamhet. Jag möter varje elev utifrån den elevens behov.

Formativ undervisning. Ett utav Östergårdsskolans tre prioriterade mål. Skolan arbetar utifrån att varje elev och varje pedagog ska få just sina behov tillgodosedda.

Formativ undervisning. Halmstad kommun arbetar utifrån att varje pedagog i kommunen får sina behov av relevant fortbildning tillgodosedd.  Kan man ju tycka. Eller?

Ok, med risk att jag retar upp chefer i kommunen som jag inte borde reta upp så vill jag ändå lyfta detta – för jag anser att det speglar just en utav de saker som ligger till grund i skapandet av Världens Bästa Skola. Nämligen vikten av relevant och professionell fortbildning till lärare. Jag har turen att arbeta på en skola där ledningen är oerhört lyhörd till pedagogernas behov av fortbildning, och som nämnts tidigare så är lärarna på Östergårdsskolan vana vid att kunna vara med och påverka innehållet i bl.a. studiedagar, för att dessa ska kännas så givande och relevanta för verksamheten som möjligt.

I går kväll satte jag mig för att genomföra eMedarbetaren, en certifiering på nätet som alla som arbetar inom Halmstad Kommun ska genomföra. Hur formativt är det? Har en som jobbar på vaktmästeriet precis likadana behov som en som arbetar inom äldreomsorg? Eller har en lärare likadana behov som en som arbetar inom parkförvaltningen? Någon person, någonstans, har satt ihop en ”vi-kör-allt-på-samma-gång” kurs i datahantering. Delar som ingick:

* Hur man hanterar muspekaren

* Windows7 och filhantering

* Excel

* Word

* Lync

* Kalender i outlook

* IT-säkerhet

* Internet

Ok, jag säger inte att allt är totalt ”värdelöst vetande”, och visst finns det en poäng i att cheferna får ett kvitto på att deras medarbetare kan hantera sin jobbdator. Men varför gnäller jag då? För att jag ”bara” fick 86% och fick spendera förmiddagen med att göra om vissa delar ( bl.a. Excel, aldrig använt, aldrig blivit utbildad i och tja, antagligen inte kommer använda inom en överskådlig framtid)? Nä, egentligen inte därför. Jag vill bara framhålla det ironiska med att arbeta i en verksamhet som ska bygga på varje enskild persons individuella behov till utveckling och kunskap och sedan låta alla medarbetare i Halmstad kommun göra samma utbildning och test.

Seriöst, det kan inte bara vara jag som ser det ironiska? För att göra det hela ännu mer ironiskt så har Halmstad Kommun alltså inte tagit hänsyn till att Östergårdsskolan precis investerat i Chromebooks som ligger oanvända i ett inlåst skåp i, håll i er nu, väntan på utbildning. Utbildning är givetvis planerad, men först i slutet av maj. Sen försvann den terminen. Under tiden har jag dock lärt mig allt jag behöver kunna om att autofylla celler i Excel. Men hjälper det mina elevers måluppfyllnad? Det kanske det gör, men kan någon i så fall vara snäll och berätta för mig hur jag ska använda programmet i min formativa undervisning? 

När kommunen kräver att jag certifieras i ett operativsystem som inte ens kommer finnas i mitt klassrum??? Ironiskt, eller hur?

Kan inte någon från kommunen komma till min arbetsplats och steg för steg gå igenom eMedarbetaren och berätta hur vi ska använda denna utbildning för att öka elevernas måluppfyllnad. På allvar, jag vill veta. Annars vill jag, på allvar, veta vad syftet med denna utbildning är. Inte syftet för alla i Halmstad Kommun. Jag vill veta mitt individuella syfte. Jag använder Google drive. Jag arbetar med och använder Google doc, kalkyl, Hangout, formulär vid utvärdering, Video Notes. Jag vill veta syftet med att jag utbildas i ett operativsystem som jag varken använder, eller mina elever kommer ha tillgång till, på lektionerna.

Under SO-dagarna lyssnade jag på Johan Eriksson, SO-lärare som arbetar mycket med IKT i sitt klassrum. Han gav så oerhört många exempel på användbara appar som jag kan tillämpa direkt i min undervisning. Appar som underlättar min formativa undervisning, som synliggör, förtydligar för eleverna deras måluppfyllnad. Appar som med ett knapptryck går att ladda ner till Chromebooks. Appar som skulle hjälpa både mig, men framförallt mina elever, till ökad måluppfyllelse.

Jag försöker att inte ironisera. Med ironi kommer man bara ”so far”. Men jag önskar att någon som sitter på makten att förändra ”tänket” i kommunen verkligen tar detta på allvar. Vi lärare suktar efter fortbildning. Vi vill lära oss hur vi kan förbättra, underlätta och utveckla vår undervisning med hjälp av teknik. Teknik som är anpassad till de verktyg som vi har i våra klassrum.

Att en kommun som strävar efter att möta varje enskild elevs individuella behov inte ser till varje skolas behov av utbildning

Jag väljer dock att sluta gnälla och istället lägga min energi på att tänka hur jag kan hjälpa mina kollegor i användandet av Chrome books på lektionen. Jag planerar att testa de kloka tips Johan gav på SO-dagarna och sedan till hösten erbjuda mina tjänster till intern fortbildning på skolan. För om inte Halmstad Kommun kan se behovet, ja då får vi se till att tillgodose  oss själva!

Ställer jag frågan till kommunen kommer jag antagligen få svaret ”Det är viktigt att alla har en bas, att alla medarbetare behärskar grunderna i Microsoft operativsystem”. Varför då? På allvar, varför då? Microsoft är ett företag, precis som Google. Vem har bestämt att mitt behov av fortbildning ska styras av ett företags vinstintresse? Oavsett om det är Google eller Microsoft? Jag vill bestämma över mina behov av fortbildning. Och om min arbetsplats bestämt att vi ska arbeta med Google i våra klassrum – ja då är det också där mitt behov av fortbildning finns.

Hur ska vi kunna bygga Världens bästa skola om inte de som sitter vid makten ser till att ge världens bästa pedagoger världens bästa förutsättningar?

Tack för ordet!

Skärmklipp

Godkänd eMedarbetare – trots allt!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s