Preppy friday

Idag väljer jag att avsluta veckan med ett blogginlägg av den mer annorlunda sorten. Mina elever tycker ju om att jämföra mig med Blondinbella och ja, det här är nog det närmaste mingelbilder man kan komma 😉 Men blogginlägget har ett lite djupare syfte än att enbart visa mingelbilder från Deltas arbetsrum, jag återkommer till det längre ner.

Sista fredagen i varje månad har Deltalaget på Östergårdsskolan något som vi kallar för ”Preppy Friday”. Detta har blivit en återkommande succé varje månad och har spridit sig både bland kollegor på övriga skolan och nu också bland eleverna i arbetslaget. Preppy friday är egentligen inte så avancerat, en i arbetslaget ser till att köpa in lite bubbel, tilltugg och annat gott som dukas upp i arbetsrummet (alltså enbart till lärare, dock planeras bubbel-varianten att utökas och framöver innefatta även eleverna, allt givetvis alkoholfritt 😉 )

Alla lärare i arbetslaget gör sig lite extra fina denna dag. Eller som vi brukar säga, det handlar egentligen bara om att ”piffa till sig” lite extra på morgonen. Detta uppskattas oerhört av eleverna. Det har blivit Deltalagets signum, när man går i korridoren säger elever från andra arbetslag ”Titta, idag är det Preppy Friday i Delta”!

Under veckan hade Deltalagets elevråd bestämt att även de elever som ville kunde hänga på i Preppy Friday-tanken och piffa till sig lite extra. Så idag var det elever som kom i klänning, kjol, skjorta och som stolta påpekade att de minsann också gjort sig fredagsfina!

Men varför är detta värt att skriva om i en pedagogisk blogg? Jo, av många anledningar. Sammanhållning är så oerhört viktigt! Betydelsen av sammanhållning kan inte nog poängteras! ”Östergårdsandan” är en välkänd anda, något som sitter i väggarna på Östergårdskolan. Kanske är det just den som gör att lärare väljer att stanna kvar i 20-30 år på samma arbetsplats. När jag började på Östergård för snart 13 år sedan så sa mina kollegor till mig ”antingen stannar du en termin, eller så stannar du resten av livet”. Jag börjar mer och mer tro på det sistnämnda…

För visst är det så. Ibland är det tufft. Tempot högt, klasser som kräver extra mycket energi, situationer som uppstår som tar mycket kraft. Då är kollegornas stöd avgörande för om man orkar eller inte. Jag har alltid, alltid känt ett enormt stöd från mina kollegor.

Preppy Friday är också viktig av den anledningen att den skapar en ”vi-känsla”. Och eleverna uppskattar när man som lärare faktiskt klär sig som en…hmm…”lärare”. Ja, alltså när man klär upp sig lite extra. Visar att det är lite högtidligt. Jag måste erkänna att just dessa fredagar känns det extra naturligt att plocka fram pekpinnen och peka med på kartan – som en ”riktig” fröken 🙂 Ha ha, lite som när man lekte skola när man var liten – och fröken det är jag!

Små saker kan göra stor skillnad! Testa! Du får gärna sprida vidare Preppy Friday i ditt arbetslag och se vad ni får för reaktioner. Både från elever och lärare. Eller fundera över hur just ditt arbetslag och din skola kan skapa de där tillfällena som sätter lite extra guldkant på tillvaron – en guldkant som vi alla så väl behöver!

Delta

Härligt bemötande 07.30 när man går in i arbetsrummet!

20140829_080233

Deltalagets fantastiska samordnare, Mia Pettersson, som är en energikick  utan dess like! Mingelbild med Fröken Flipp 🙂

buffe

Fredagsmys hela dagen 🙂

delta1

Så man inte glömmer 😉

BwNbkvfIYAADWW4

Så trots att dagens lektioner höll på hela vägen fram till 15.00 så var det med lätta steg man lämnade skolan för den här veckan. Inte slut på energi. Fylld av energi! Precis så som det ska vara efter en vecka på världens bästa jobb!

Ha en härlig helg och glöm inte – det är de små detaljerna som gör den största skillnaden!

En reaktion på ”Preppy friday

  1. Saknar alla Goa kollegor på ÖG! Preppy Friday höjer verkligen stämningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s