Halmstad utbildar världsmedborgare…

…Aldrig har väl denna övergripande målbild och vision varit viktigare än nu? Via Bambuser hade jag tidigare i veckan möjlighet att ta del av Halmstads kommunfullmäktiges sammanträde, där en representant från Sverigedemokraterna lyfte fram just denna målbild som ett ”urbant överfokus”, som en bidragande orsak till att landsbygden inte skulle ha samma förutsättningar som stadskärnan att blomstra och utvecklas.

Men här måste det ha skett en misstolkning, ett missförstånd. Att utbilda världsmedborgare handlar inte om att stadskärnan ska blomstra och landsbygden utarmas – att utbilda världsmedborgare handlar om att Barn och Ungdomsförvaltningen i Halmstad ser sig själva i ett sammanhang, i ett perspektiv, så mycket större än det lilla som sker runt omkring oss, som vi kan se och ta på.

”Halmstad utbildar världsmedborgare i en förskola och skola som ger varje individ möjlighet att bli sitt bästa jag. I detta ligger en vision om ett samhälle som bygger på ömsesidighet – ömsesidig förståelse, ömsesidig respekt och ömsesidig medmänsklighet.”

En världsmedborgare är en person som betraktar hela världen som sitt hemland. Vad behöver vi i skolan fylla barnens ryggsäckar med för att de ska kunna ge sig ut i världen, som världsmedborgare, och betrakta hela världen som sitt hemland?

För det första, så är jag övertygad om att mycket av svaret hittar vi varken i matriser, i kunskapskrav, i syftestexter eller i det centrala innehållet. Även om jag givetvis ser vikten av en gedigen kunskapsbank, en förståelse för historien, för nutiden, för omvärlden. Kunskap som barnen bär med sig och som får de att stå stadigt med fötterna på marken.

Men det är inte det som ger barnet vingar. För att våga flyga, våga ge sig iväg, räcker det inte att vi fyller ryggsäckarna med svar, vi måste fylla eleverna med frågor.

Vi måste skapa nyfikenhet, lust att utforska mer, lusten till det livslånga lärandet. Vi måste skapa förståelse för andra människor, vi måste ge eleverna förmåga till inlevelse, empati, en värdegrund där alla människors lika värde är både en rättighet och en självklarhet.

Vi måste ge barnen en demokratisk värdegrund, där alla människors åsikter och rättigheter är lika mycket värda. En grund, som gör att våra barn kan hoppa på tåget på Halmstad station, ta bron över sundet, vidare ner mot kontinenten, möta människor runt om i Europa, runt om i världen och i varje möte spegla den värdegrund som vi i skolan varsamt och med omsorg, packat ned i ryggsäcken.

”Vi lär tillsammans, i meningsskapande sammanhang i utmanande och utforskande miljöer”. Så fortsätter Halmstads vision och målbild. Meningsskapande sammanhang, sammanhang där lärandet sätts i en kontext, som sträcker sig utanför klassrummets väggar, ut i världen. I en miljö som, både genom att vara utmanande och utforskande, bidrar till nyfikenhet, lust och motivation hos såväl gruppen som det enskilda barnet.

Idag behöver vi inte ta tåget över sundet för att möta kontinenten. Idag möter vi människor på flykt, som kommit till vårt land, för att söka skydd och ta del av den demokrati och den frihet vi har turen att leva i. En världsmedborgare är en människa som ser bortom gränser, bortom murar, bortom det som skiljer oss åt. En världsmedborgare är en person som istället ser på det som förenar oss.

Varor, teknik, tjänster rör sig i dag relativt obehindrat över världen. Tack vare de digitala möjligheterna och tekniken kan människor på helt olika platser i världen arbeta med samma projekt, ta del av samma föreläsning, delta runt samma operationsbord och använda varandras kunskaper för att lösa gemensamma problem och utmaningar.

En världsmedborgare ser det som självklart att människor ska ha samma möjligheter som varor, teknik och tjänster – vi ska alla kunna ta del av det som världen erbjuder och vi ska alla ha möjlighet att betrakta hela världen som vårt hemland.

Det är vi i skolan som tillsammans är med och utbildar framtidens världsmedborgare – så frågan vi alla måste ställa oss är hur vill vi att framtiden ska se ut?

Låt din undervisning byggas därifrån!

Ps. Kanske är det så – jorden är rund – just därför att det inte ska finnas några gränser…

DSC_0579

 Oavsett om du reser till eller från – skylten i terminal 5 på Arlanda speglar vår vision

”Jag är världsmedborgare, alla länder är mitt hem”

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s